Работа в карантин

Новий локдаун у Києві: які обмеження діють для ресторанів та магазинів з 20 березня 2021

5 min read

14 квітня 2021 року комісія із надзвичайних ситуацій м. Києва прийняла Протокол №34, у якому йдеться про прийняття рішення продовжити карантинні обмеження у столиці до 30 квітня 2021 року. Про це київський міський голова Віталій Кличко заявив на брифінгу, зазначивши, що немає іншого виходу, оскільки епідеміологічна ситуація у столиці суттєво не поліпшується.

Хочемо підкреслити, що продовження карантину передбачає:

  • проїзд у громадському транспорті залишиться лише за спецперепустками
  • школи і дитсадки будуть закритими
  • не будуть працювати ТРЦ
  • заборонені масові заходи
  • заклади громадського харчування й надалі працюватимуть лише на виніс чи доставку.

І хоча 13 квітня 2021 року Департамент промисловості та розвитку підприємництва КМДА на офіційній сторінці у Фейсбук розмістив інформацію, що із 15 квітня закладам харчування дозволять розпочати монтаж своїх літніх майданчиків, проте працювати відкриті «зали» зможуть лише після повного зняття карантинних обмежень. А отже, наразі в умовах карантинних обмежень кафе та ресторани продовжують працювати виключно на винос та доставку.

Нагадуємо, що з 20 березня 2021 року у м. Києві діють карантинні обмеження, про які йдеться у протоколі засідання Постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій КМДА №21 від 22.03.2021 року «Про вжиття заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі – Протокол №21).  А отже у м. Києві діють обмеження  «червоної зони», які викладено в Постанові КМУ №1236 від 09.12.2020 в редакції Постанови КМУ №104 від 17.02.2021 (далі – Постанова №1236) без додаткових відсилок на інші нормативно-правові акти.

Яким суб’єктам господарювання дозволено працювати під час локдауну та в якому режимі

  1. Дозволено працювати суб’єктам господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (бари, ресторани, кафе, тощо) з наданням послуг із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос.
  2. Дозволено працювати суб’єктам господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення, а саме:
  • приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які торгують товарами на торговельних площах, не менше 60 відсотків яких призначено для торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами гігієни та побутовою хімією, засобами зв’язку, друкованими засобами масової інформації, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин, без обмеження доступу відвідувачів до інших товарів, представлених в асортименті зазначених суб’єктів господарювання
  • торговельна діяльність із здійсненням адресної доставки замовлень.

А отже, заклади громадського харчування можуть керуватися Постановою №1236 і здійснювати адресну доставку та замовлення на винос, а магазини з торговельними площами не менше 60 відсотків можуть здійснювати торгівлю без обмеження доступу відвідувачів до інших товарів, представлених у асортименті, а також із здійсненням адресної доставки замовлень згідно з вимогами пункту 3-5 Постанови №1236.

Це означає також, що суб’єкти господарювання, торговельна площа яких складає не менше 60 відсотків призначеної для торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами гігієни та побутовою хімією, засобами зв’язку, друкованими засобами масової інформації, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин, мають право здійснювати продаж зазначених товарів, а також надавати безперешкодний доступ до інших груп товарів, зокрема, але не обмежуючись: квіти, декор, аксесуари, одяг, взуття та ін.

Яка діяльність заборонена під час локдауну

  • приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (барів, ресторанів, кафе, тощо), окрім випадків, що перелічені вище
  • приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення, окрім тих, що перелічені вище.

Як працювати літнім (відкритим) майданчикам (терасам) під час локдауну

Над цим питанням уже сьогодні почали замислюватися більшість представників бізнесу, які обирають прогнозований підхід до ведення своєї господарської діяльності у зв’язку з наближенням сезону відкриття літніх (відкритих) майданчиків.

Позаяк сьогодні ми не маємо інших офіційних роз’яснень щодо роботи закладів громадського харчування (зокрема роботи літніх терас), окрім Протоколу№21 з відсилкою до виконання Постанови №1236, то ми аналізуємо наявну інформацію і висловлюємо нашу думку стосовно дії цих норм:

Якщо за час запровадження різних карантинних обмежень робота літніх терас була визначена, то станом на сьогодні питання роботи літніх терас нормативно не врегульовано. Якщо проводити аналогію з минулим роком, то норми, які врегульовували роботу літніх терас, були введені Урядом Постановою №343 від 04.05.2020 року, тобто, очевидно, станом на сьогодні ще не ухвалено жодних правових норм через те, що більшість літніх (відкритих) майданчиків ще не почали свою роботу.

Нагадаємо, що відповідно до Порядку розміщення майданчиків для харчування біля стаціонарних закладів ресторанного господарства у місті Києві (Розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) від 7 листопада 2013 року N 2027) «відкритий (літній) майданчик для харчування біля стаціонарного закладу ресторанного господарства – різновид майданчика для харчування біля стаціонарного закладу ресторанного господарства, місце для надання послуг із харчування біля стаціонарного (капітального) закладу ресторанного господарства на відкритому повітрі (під тентами, на верандах, у павільйонах легкого типу), що діє щорічно з 01 травня до 31 жовтня відповідного року.

Тому нам залишається тільки припускати самостійно, що робота літніх терас, так само як і закладів громадського харчування (барів, ресторанів, кафе, тощо) може здійснюватися з допомогою адресної доставки замовлень і замовлень на винос (п. 3-5 Постанови №1236).

На цій підставі, на нашу думку, приймання та обслуговування відвідувачів на літній (відкритій) терасі поки що не дозволяється, принаймні до прийняття інших рішень, які б врегульовували це питання.
У подальшому будемо очікувати можливе прийняття додаткових розпоряджень щодо  роботи літніх (відкритих) терас вже відповідно до теперішніх умов епідеміологічної ситуації в Україні.

Яка відповідальність за порушення карантинних норм

Так, до відповідальності можуть бути притягнуті суб’єкти господарювання за будь-які порушення правил щодо карантину людей (порушення маскового режиму, порушення правил роботи закладів торгівлі та громадського харчування та ін.), що може потягнути за собою небажані наслідки у вигляді притягнення посадових осіб до відповідальності за ст. 44–3 КУпАП із накладенням штрафу на посадових осіб від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 000 – 170 000 гривень).

На сьогодні день статистика порушень досить значна, оскільки кількість адмінпротоколів про порушення правил карантину суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (барів, ресторанів, кафе, тощо), перевищує 60 000 адмінпротоколів.
Проте є одне “але”: складені поліцією адмінпротоколи, мають бути скеровані до суду. І вже суд вирішує, штрафувати чи ні.
Як показує статистика, лише у 10% випадків судді підтримують поліцейських та ухвалюють рішення про штрафи (в розмірі від 17 тис. грн). Решта 90% протоколів визнаються недійсними через численні порушення, зокрема через невідповідність вимогам закону, які допускаються поліцейськими при складанні протоколів.

І наостанок, тримаємо руку на пульсі й очікуємо на додаткові роз’яснення з боку Уряду та місцевої влади щодо подальшого регулювання діяльності суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері громадського харчування (бари, ресторани, кафе, тощо) та діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення.

administrator

Поділитися:

Інші новини