Позика чи нецільова/цільова фінансова допомога

10 min read

Якщо, скажімо, співробітник знаходиться в умовах фінансових труднощів, або скрутна життєва ситуація, необхідно погасити непланові витрати тощо і співробітнику необхідно отримати кошти ще «на вчора». Власних коштів не завжди вистачає. Він може звернутися з проханням позичити кошти у родичів та друзів. Але у них може не знайтися суми, яка йому потрібна. Може, як варіант, розглянути кредит взятий у Банку, перевага якого є простота отримання, але не варто забувати, що за користування кредитом слід платити чималі відсотки. А в деяких випадках кредит можуть взагалі не надати. То ж, що ж робити, де ж вихід? Він може бути там, де ви працюєте! Є три варіанти:

Перший, якщо людина, якій надають допомогу, має можливість її повернути, то розглядаємо договір позики.

Плюси такого договору:

Отримання необхідної суми;
Безвідсоткове повернення даної позики;
Часткове погашення позики, термін обумовлюється в договорі;
Дана позика не оподатковується жодним податком.
Мінуси відсутні, тільки є одне «але», у компанії в наявності мають бути вільні кошти.

Другий, підприємство може надати співробітнику нецільову благодійну допомогу. Мінус один – сума незначна, не може перевищувати 2470 грн. в рік згідно до пп. 170.7 ПКУ , так як прожитковий мінімум на 1 січня 2018 року становить 1762 грн. (1762х1,4=2470 грн.).

Плюси, те що 2470 грн. не оподатковується жодними податками (ні ПДФО, ні Військовим збором, ні ЄСВ).

Для отримання такої допомоги потрібно дотримуватися певних умов:

Заява від працівника з обумовленою нецільовою допомогою, наприклад:
«Прошу надати мені благодійну допомогу в розмірі 2470 грн. у зв’язку зі скрутним матеріальним становищем в родині», або «на оздоровлення себе чи дитини». Головне не вказувати в заяві ціль, тому що така допомога буде вважатися цільова.

Цільовою є благодійна допомога, що надається під визначені умови та напрямки її витрачання, а нецільвою вважається допомога, яка надається без встановлення таких умов або напрямків (п. 170.7. ПКУ).

Наказ керівника.
Сума матеріальної нецільвої допомоги не повинна перевищувати у 2018 р. 2470 грн.
Такі виплати не повинні надаватися всім або більшості працівникам.
Дотримання саме таких чотирьох умов, дасть нам можливість не оподатковувати суму 2470 грн.

У бухгалтерському обліку відповідно до п. 5 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати» така допомога відображається у складі витрат, а згідно п. 29 П(С)БО 16 відображається за Дт субрахунку 949 «Інші операційні витрати» або 977 «Інші витрати діяльності». Зміст господарської операції: Нараховано працівнику нецільову благодійну допомогу Д-т 977(949) К-т 663, сума 2470 грн.

У формі 1ДФ під ознакою доходу «169» відображається сума нецільової благодійної допомоги, що не перевищує 2470 грн. А якщо ж сума нецільової благодійної допомоги протягом 2018 року перевищить 2470 грн, то сума такого перевищення відображається у формі №1ДФ під ознакою доходу «126» як додаткове благо.

Третій варіант, матеріально оподаткована допомога. Це може бути, як цільова допомога так і нецільова допомога, але сума буде значно більшою ніж 2470 грн. Плюси, сума більше 2470 грн. Мінуси – оподаткування. А саме: ПДФО – 18%, ВЗ – 1,5%. Якщо така сума буде разовою, то ЄСВ 22% нараховувати не потрібно, бо така допомога не входить до Фонду оплати праці ( Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування №5 п.3.31). А якщо буде виплата повторно, то обкладатися буде ЄСВ.

Відповідно до п.2.3.3 Інструкція зі статистики №5 матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім або більшості працівників (на оздоровлення, у зв’язку з екологічним станом, крім сум, указаних у п. 3.31), відноситься до заробітної плати, як інші заохочувальні та компенсаційні виплати, а отже є базою для нарахування та утримання єдиного внеску.

Отже, за взаємною згодою компанії та працівників можна вирішити свої фінансові питання у зв’язку з скрутним становищем.

Вирішення проблеми, на нашу думку, може бути – займ грошей до зарплати, який надається роботодавцем

Бухгалтер
Заваженко Наталія

administrator

Поділитися:

Інші новини