Як правильно укласти договір про надання рекламних послуг із блогером

11 min read

Які основні моменти необхідно передбачити в договорі про надання рекламних послуг із блогером

49% інтернет-користувачів стверджують, що швидше за все вони купують бренди, які бачать у рекламі. Це ефективно, це популярно. Але як досягти бажаних результатів? І як не натрапити на недоброчесного блогера?

Якщо ви хочете дати рекламу в Instagram для просування власного бренду, окрім питання “Скільки коштує реклама в Instagram?” треба також замислитись над питанням “Як отримати потрібний результат і уникнути непорозумінь у співпраці з блогером?”.

Тому, якщо ви вирішили замовити рекламу у блогера, варто пам’ятати про важливість укладення з ним договору. Мова йде про укладення саме письмового договору, в якому варто передбачити всі важливі нюанси для того, щоб запобігти виникненню неприємних ситуацій та проблем у майбутньому. Наявність договору допоможе обумовити всі важливі нюанси та захистити ваші інтереси у випадку виникнення непорозумінь на будь-якому етапі надання/отримання послуг.

Як правильно прописати предмет договору на рекламу

Чітко прописуйте предмет договору, зазначайте:

  •  що це за послуги – рекламні/маркетингові послуги та інше
  •  який продукт створюється – відео-публікація, так званий «Instagram Post» чи сторіз – «Instagram Stories»
  •  де розміщується – Instagram, Meta (Facebook) чи інший інтернет ресурс
  • яка кількість відео-публікацій чи сторіз має бути опублікована блогером
  • який хронометраж відео-публікацій – як правило: 30 секунд – сторіз, 60 секунд – відео-публікація
  •  яка інформація про продукт має бути озвучена блогером – наприклад: переважно сконцентрована увага на якісних характеристиках рекламованого товару/послуг, його зручності у щоденному використанні чи необхідності обрання саме ваших послуг, які рекламуватимуться блогером.

 Які права та обов’язки сторін треба зазначити у договорі про надання рекламних послуг

Важливо зазначити, що у цьому розділі договору зазначаються конкретні дії, які мають вчинити замовник та блогер або від вчинення яких вони мають утриматися. Саме права та обов’язки розкривають предмет договору та особливості його виконання.

Відео про аспекти укладення рекламного договору з блогером ви можете подивитись на нашому каналі

Як правильно прописати ціну у договорі на рекламу з блогером

Не менш важливий розділ, оскільки частина блогерів працює на умовах часткової передоплати, а частина на умовах повної оплати вартості послуг. Тому важливо передбачити в договорі чітку ціну договору і зрозумілу процедуру виставлення рахунків з термінами оплати. Не рекомендуємо сплачувати блогеру великі аванси, а тим більше платити всю суму наперед. Також в даному розділі можна врегулювати питання витрат, які можуть бути оплачені Замовником. Це, наприклад, такі витрати, як: оренда студії для реклами, додаткового реквізиту, спеціальних костюмів, тощо.

Що необхідно прописати у договорі про строки виконання

Слід визначити конкретну дату та час виходу публікації, адже ефективність реклами значною мірою залежить від активності аудиторії в певний період доби чи дня тижня. Також варто встановити термін, впродовж якого допис знаходитиметься у стрічці. Важливо, щоб блогер не мав можливості видалити його одразу після оплати за надані послуги.

Як захистити свої права на інтелектуальну власність

У договорі обов’язково визначте, кому будуть належати виключні майнові права на матеріали створені блогером. Для того, щоб ви мали можливість в майбутньому використовувати створені матеріали поза профілем блогера. Тому потурбуйтеся про це заздалегідь. Для цього в договорі варто вказати пункт щодо повної або часткової передачі інтелектуальних прав. І обов’язково необхідно передбачити розподіл відповідальності за використання інтелектуальної власності третіх осіб (музичного супроводу, авторських зображень чи фрагментів з фільмів, які використовуватимуться в дописі).

Чи потрібно додавати розділ про конфіденційність інформації

Положення про конфіденційність в договорах з блогерами ми радимо зазначати обов’язково, так як блогер повинен прийняти той факт, що визначена в цьому розділі інформація не підлягає розголошенню, є конфіденційною, а також прийняти санкції, які можуть бути накладені на нього за порушення цього розділу.

Чи необхідно визначати у договорі відповідальність сторін та розмір штрафів

Щоб зберегти власні нерви та кошти, необхідно в договорі визначити рівень відповідальності кожної зі сторін за недотримання його умов. Яка сума штрафів передбачена за ухилення від обов’язків, порушення термінів, неякісний контент тощо. Форс-мажорні обставини також мають місце бути, тому варто одразу визначити які явища та ситуації відносяться до цієї категорії та як вони впливають на відповідальність блогера.

Чи важливо документально підтверджувати результат надання та отримання рекламних послуг від блогера

Важливий аспект таких договорів – документальне підтвердження результату надання та отримання послуг від блогера. Це стане відображенням витрат на маркетинг у бухгалтерському обліку компанії, що особливо цікавить податкові органи під час проведення перевірок. У договорі слід зазначити, що результат наданих послуг оформлюється актом приймання-передачі послуг та письмовим звітом блогера.

Чи існує судова практика щодо відповідальності блогера за невиконання умов договору про надання рекламних послуг

Хочемо згадати про нещодавню судову справу, яка набула значного розголосу в мережі Інтернет, зокрема через те, що однією із сторін виступила українська Instagram – блогерка Алевтина Черкашина, більш відома за псевдонімом “diva_olivka”.

За умовами договору блогерка мала збільшити кількість підписників замовника після проведення giveaway (розіграш призів) у Instagram на 50 тис., проте не виконала свої зобов’язання і замість обіцяних 50 000 нових підписників, участь в акції блогерки взяли лише 22,8 тис. сторінок, зареєстрованих у соцмережі.

Так от, суд прийшов до висновку, що блогерка порушила умови договору і має відшкодувати замовнику 250 000 гривень штрафу за невиконання умов договору і 3750 гривень судового збору.

Дане рішення наочно демонструє, що укладення договору з блогером є дуже важливим з точки зору захисту ваших інтересів. Тому наша щира рекомендація – скористатись порадами наведеними в даній статті для уникнення подібних ситуації.

Юристи Адвокатського бюро Ольги Петрухіної нададуть необхідну консультацію та кваліфіковану допомогу у підготовці договору за вашими побажаннями по співпраці з блогером.

Світлана Тертична

Поділитися:

Інші новини