Експортна податкова накладна

8 min read

До нас звернувся один з клієнтів з наступним питанням:

За одним з наших зовнішньоекономічних договорів покупцем та вантажоотримувачем товарів, які експортуються нашою компанією, є різні особи. Відповідно, в полі 4 «експортної ВМД» зазначена юридична особа (вантажоотримувач), яка не є покупцем згідно нашого зовнішньоекономічного договору. Яким чином нам заповнювати графу «Отримувач (покупець)» в «експортній» податковій накладній?

Відповідно до абз. 2 п. 12 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 2015 року № 1307, «у разі здійснення операцій з вивезення товарів за межі митної території України у графі “Отримувач (покупець)” зазначаються найменування (П. І. Б.) нерезидента та через кому – країна, в якій зареєстрований покупець (нерезидент), а у рядку “Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)” проставляється умовний ІПН “300000000000”, рядок “Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта” не заповнюється. Таким чином, в даній графі має зазначатися саме назва покупця експортованих компанією товарів згідно відповідного зовнішньоекономічного договору (а не вантажоотримувача).

В той же час порядок заповнення вантажно-митних декларацій по зовнішньоекономічним операціям регулюється іншими нормативно-правовими актами. Так, відповідно до підрозділу 1 Розділу 2 Порядку заповнення митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документа, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 30.05.2012р. № 651, «якщо відповідно до умов зовнішньоекономічного договору (контракту) або іншого документа, що використовується в міжнародній практиці замість договору (контракту), нерезидент – сторона зовнішньоекономічного договору (контракту) або іншого документа, що використовується в міжнародній практиці замість договору (контракту), не є одержувачем, у графі зазначаються відомості про одержувача і вчиняється запис: “Див. доп.”, а в доповненні наводяться відомості про нерезидента – сторону зовнішньоекономічного договору (контракту) або іншого документа, що використовується в міжнародній практиці замість договору (контракту)». Очевидно, що в графі 8 вантажно-митної декларації, оформленої митними органами та виданій експортеру по даній зовнішньоекономічній операції (форма МД-2), окрім інформації про повну назву та юридичну адресу вантажоотримувача, зазначено також напис «Див. доп.». Відповідно, в Доповненні до даної вантажно-митної декларації ми обов’язково маємо побачити назву реального покупця ТМЦ за даною зовнішньоекономічною операцією. Якщо ж цього не буде, рекомендуємо вимагати від митних органів усунути відповідні недоліки та видати вам ВМД з врахуванням вищеописаних особливостей.

Таким чином, як ми бачимо, ситуації, коли в графі “Отримувач (покупець)” податкової накладної та в графі «Одержувач» вантажно-митної декларації за зовнішньоекономічною операцією будуть зазначені назви та юридичні адреси різних юридичних (фізичних) осіб, з точки зору чинного законодавства України є допустимими. Відповідно, жодних проблем в платника податків при доведення свого права на оподаткування ПДВ такої операції за ставкою 0% виникати не повинно.

Директор Аудиторського напрямку
Сертифікований аудитор
Сафінський Віктор

administrator

Поділитися:

Інші новини