Податкова консультація: нарахування ПЗ з ПДВ по операціям з реекспорту товарів

Які особливості оподаткування ПДВ операцій з реекспорту товарів

5 min read

Чи необхідно оподаткувувати ПДВ операції з реекспорту товарів

Один із наших постійних клієнтів, звернувся до нас з проханням роз’яснити йому особливості оподаткування ПДВ операцій з реекспорту товарів. При цьому він додатково повідомив, що його податковий інспектор, до якого вони звернулися з аналогічним питанням, впевнений в необхідності нарахування ПДВ за такими операціями за ставкою 20% відповідно до п.198.5 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), оскільки,  з його слів, Державна фіскальна служба України (далі – ДФСУ) раніше надавала аналогічне роз’яснення з цього питання в одній з своїх індивідуальних податкових консультацій.

Чи потрібно нараховувати ПДВ за ставкою 20%

Очевидно, податковий інспектор у розмові з нашим клієнтом мав на увазі Лист ДФСУ від 14.09.2017 р. N 1960/6/99-99-15-03-02-15/ІПК. Справді, в даному листі податківці прийшли до висновку, що по подібним операціям платнику податків слід нараховувати ПДВ за ставкою 20% «виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пункту 189.1 статті 189 ПКУ».

Основні аргументи податківців, на які вони спиралися при формуванні даного висновку, були наступні:

  • Відповідно до абз. б) п. 198.5 ПКУ платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання у разі якщо товари/послуги «призначаються для їх використання або починають використовуватися у операціях, звільнених від оподаткування відповідно до статті 197, підрозділу 2 розділу XX ПКУ, міжнародних договорів (угод) (крім випадків проведення операцій, передбачених підпунктом 197.1.28 пункту 197.1 статті 197 ПКУ)».
  • Операції із вивезення товарів у митному режимі реекспорту (за винятком операцій із вивезення відповідно до п. 5 частини 1 ст. 86 МКУ) відповідно до норм ПКУ підлягають звільненню від оподаткування ПДВ. Тому, відповідно до п.198.5 ПКУ такий платник податків зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання за подібними операціями.

На наш погляд, така логіка податківців є хибною (а, відповідно, зроблені ними висновки – безпідставними) з наступних причин:

  1. Дійсно, абз. б) п. 198.5 ПКУ вимагає від платника податків нараховувати податкові зобов’язання в випадку використання товарів/послуг в операціях звільнених від оподаткування. Однак, ключовим тут є те, що норми даного абзацу поширюються не на всі без виключення операції, звільнені від оподаткування, а лише на чітко визначений безпосередньо цим абзацем перелік подібних операцій – якщо такі операції звільняються від оподаткування ПДВ відповідно до ст. 197 ПКУ (та й то за виключенням операцій, визначення яких наведено в пп. 197.1.28 та п.197.11 ПКУ), підрозділу 2 розділу XX ПКУ та норм відповідних міжнародних договорів.
  2. Операції з вивезення товарів в митному режимі реекспорту звільняються від оподаткування ПДВ відповідно до п. 206.5 ПКУ (за виключенням операцій з вивезення товарів відповідно до п. 3 та п. 5 частини 1 ст. 86 Митного кодексу України, для яких відповідно до пп. 195.1.1 ПКУ передбачене застосування нульової ставки ПДВ).
  3. А отже, хоча операції з реекспорту й підпадають під категорію «операцій, звільнених від ПДВ», вони не є операціями, про які йде мова в абз. б) п. 198.5 ПКУ. Відповідно, за такими операціями немає жодної необхідності у нарахуванні податкових зобов’язань із ПДВ.

Як бачимо, висновки податківців з даного питання є необгрунтованими та безпідставними.

Спеціалісти нашої компанії завжди готові допомогти та відстояти ваші законні інтереси в суперечках із податковими органами.

Вас можуть зацікавити також інші наші статті Сплата ПДВ при поверненні поліпшень та Придбання НУО послуг з ПДВ.

administrator

Поділитися:

Інші новини