Взаємозалік заборгованостей як фінансово-господарський інструмент

Взаємозалік заборгованостей: що з податками

6 min read

Досить часто перед компаніями виникають певні обставини, що призводять до неможливості виконання умов договору. Через недотримання вимог договору у компаній виникають заборгованості, котрі у свою чергу можуть бути зустрічними. На нашу думку, найдоцільнішим способом закриття зустрічних заборгованостей є такий фінансово-господарський інструмент, як взаємозалік.

Згідно зі ст.601 ЦКУ для закриття заборгованостей шляхом взаємозаліку повинні одночасно виконуватися декілька умов:

  1. Заборгованості повинні бути зустрічними, тобто кожна із компаній має бути одночасно і боржником і кредитором для іншої сторони.
  2. Вимоги, що зараховуються мають бути однорідними (грошовими – ситуація, коли товар відвантажений , послуги надані, а грошові зобов’язання невиконані;  або товарними – якщо здійснена лише  передоплата, а товар невідвантажений, послуги ненадані).
  3. Строк виконання зобов’язань настав, визначений моментом пред’явлення вимоги або не встановлений.

Як свідчить практика, платники єдиного податку 1-3 групи мають бути дуже обережними із взаємозаліком вимог, так як згідно з п.291.6 ПКУ розрахунки такої категорії платників за товари та послуги повинні бути виключно у грошовій формі, а отже, щоб не змінювати систему оподаткування,  платники єдиного податку 1-3 групи не застосовуватимуть  взаємозалік для закриття зустрічних грошових заборгованостей.

У ст.602 ЦКУ визначено ряд критеріїв, що не допускають оформлення взаємозаліку. Насамперед це зобов’язання, за якими минув строк позовної давності, та інші випадки, встановлені договором або законом.

Підставою для проведення взаємозаліку заборгованостей може бути заява з однієї сторони (що може бути у довільній формі) або ж двосторонній акт та договір зарахування зустрічних однорідних вимог. Оформлені документи повинні підтверджувати факт здійснення господарських операцій, висвітлювати конкретні зобов’язання, що підлягають  заліку, відображати суми та дати здійснення операцій.

Податкові наслідки з ПДВ

Для платників ПДВ, що визначають дату виникнення податкових зобов’язань за першою подією, взаємозалік зустрічних однорідних грошових  вимог не вплине на облік ПДВ, оскільки таке зарахування буде другою подією та податок за такою операцією вже нарахований.

А от платники ПДВ, шо використовують касовий метод, при зарахуванні зобов’язань по зустрічним поставкам повинні зробити відповідні коригування з ПДВ. Ми вважаємо, що в такому випадку взаємозалік зустрічних вимог є іншим видом компенсації вартості поставлених товарів, послуг, а отже дата акту взаємозаліку є датою виникнення податкових зобов’язань та відповідно податкового кредиту. Тож необхідно обов’язково скласти податкову накладну.

Що стосується Податку на прибуток

Взаємозалік не впливає на фінансовий результат у бухгалтерському обліку. Податковий кодекс не передбачає різниць, на які коригується фінансовий результат до оподаткування через проведення взаємозаліку зустрічних однорідних вимог.

На практиці компанії досить часто звертаються до взаємозаліку для припинення зобов’язань, але варто наголосити на необхідності детального вивчення всіх нюансів, що можуть перешкодити закриттю заборгованостей без податкових наслідків.

Якщо вам потрібні консультації з питань ведення бухгалтерського та податкового обліку, будь ласка, звертайтесь, будемо раді вам допомогти.

administrator

Поділитися:

Інші новини