Банкрутство фізичної особи

Головне про банкрутство фізичної особи в Україні

7 min read

Банкрутство фізичної особи в Україні: чи дійсно звільнення від боргів можливе для простих громадян

До недавніх пір, а точніше до 2018 року, оголосити себе банкрутом могли виключно юридичні особи. Але, з прийняттям 18 жовтня 2018 року Кодексу України з процедур банкрутства (далі Кодекс) фізичні особи також набули право на визнання банкрутом у разі неможливості платити за своїми зобов’язаннями.

Чи означає це що можна взяти кредит, а потім ініціювати банкрутство і не платити за зобов’язанням

Однозначно, ні. Адже, перш за все, книга 4 Кодексу, що регулює дане питання називається “Відновлення платоспроможності боржника”. А це означає, що у разі відкриття провадження у справі про банкрутство, спочатку вживаються всі можливі заходи для того, щоб все таки погасити борги фізичної особи, і лише коли всі можливі заходи вжито – особу можуть визнати банкрутом, що в майбутньому може мати певні наслідки.
Але, давайте по порядку.

Про що говорить Кодекс з процедур банкрутства

Частиною 2 ст.115 Кодексу визначено вичерпний перелік підстав, за яких боржник має право звернутися до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність. До них відносяться:

  1. Розмір прострочених зобов’язань боржника перед кредитором (кредиторами) становить не менше 30 розмірів мінімальної заробітної плати.
  2. Боржник припинив погашення кредитів чи здійснення інших планових платежів у розмірі більше 50 відсотків місячних платежів за кожним з кредитних та інших зобов’язань упродовж двох місяців.
  3. Ухвалено постанову у виконавчому провадженні про відсутність у фізичної особи майна, на яке може бути звернено стягнення.
  4. Інші обставини, які підтверджують, що найближчим часом боржник не зможе виконати грошові зобов’язання чи здійснювати звичайні поточні платежі (загроза неплатоспроможності).

Які борги не підлягають реструктуризації та списанню

Не є підставою та не підлягають реструктуризації, відповідно до ст.125 Кодексу, такі борги як:

  • борги щодо сплати аліментів
  • відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю фізичної особи
  • борги щодо сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування
  • борги щодо сплати інших обов’язкових платежів на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

На відміну від світової практики, українським законодавством передбачено, що ініціювати процес може виключно боржник, подавши відповідну заяву до господарського суду. Вимоги до заяви, а також чималий перелік документів, які необхідно до неї додати, встановлені ст.116 Кодексу.

На перший погляд, складається враження, що нарешті, наше законодавство адаптується під потреби простих громадян, які внаслідок тих чи інших обставин втрачають можливість виплачувати іпотеки, погашати кредити тощо.

Але не так все однозначно.

То чому ж на сьогоднішній день велика кількість боржників так і не скористались своїм правом звільнитись від тягара боргів

Перше, що може стати на перешкоді для більшості бажаючих подати заяву – значна кількість документів, які необхідно додати до заяви, встановлена статтею 116 Кодексу.

Ще одним вагомим “проти” стає оплата послуг арбітражного керуючого. Кодексом передбачено, що боржник повинен додати до заяви докази авансування боржником на депозитний рахунок суду винагороди керуючому реструктуризацією за три місяці виконання повноважень, яка становить п’ять розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб за кожен місяць виконання арбітражним керуючим повноважень (абзац 3 частини 2 статті 30 Кодексу). Тобто, на депозитний рахунок суду необхідно внести суму, що дорівнює п’ятнадцяти розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що станом на момент публікації даної статті (жовтень 2021 року) становить 35 685 грн.

Також не надто привабливою видається перспектива позбутися майна в ході виконання плану реструктуризації боргів або в разі введення процедури погашення боргів фізичної особи, що передбачено п.1 ч.3 ст.124, ч.4 ст.124 та ст.131 Кодексу.

Виключення становить і не може бути реалізоване лише таке майно, як житло, яке є єдиним місцем проживання сім’ї боржника (квартира загальною площею не більше 60 кв.м. або житловою площею не більше 13,65 кв.м. на кожного члена сім’ї боржника чи житловий будинок загальною площею не більше 120 кв.м.) та не є предметом забезпечення, кошти, що перебувають на рахунках боржника у пенсійних фондах та фондах соціального страхування та інше майно боржника, на яке згідно із законодавством не може бути звернено стягнення.

Крім того, Кодексом передбачено певні “бонуси” що додаються до звання банкрута у разі для осіб, яких такими визнано після проходження процедури.

Що “йде у комплекті” з банкрутством

Відповідно до положень ст.135 Кодексу, до осіб, визнаних банкрутами встановлюються такі обмеження:

  1. Протягом п’яти років після визнання фізичної особи банкрутом не може бути відкрито провадження у справі про неплатоспроможність за її заявою, крім випадку, якщо боржник погасив усі борги в повному обсязі у порядку, передбаченому цим Кодексом.
  2. Протягом п’яти років після визнання фізичної особи банкрутом така особа зобов’язана перед укладенням договорів позики, кредитних договорів, договорів поруки чи договорів застави письмово повідомляти про факт своєї неплатоспроможності інші сторони таких договорів.
  3. Фізична особа не може вважатися такою, яка має бездоганну ділову репутацію, протягом трьох років після визнання її банкрутом (важливий момент при зайнятті посад, що потребують бездоганної ділової репутації).

Тому, хоч таке нововведення у законодавстві, як банкрутство фізичної особи, і було, насамперед, спрямоване на створення можливості у легальний спосіб на законних підставах допомогти фізичній особі впоратися з фінансовими труднощами та неспроможністю сплатити свої борги, зокрема з кредитних зобов’язань, у тому числі валютних, на ділі реалізація цієї можливості видається не надто простою і привабливою.

Для більшості кредитозалежних осіб простіше сплачувати шалені відсотки, боротись з колекторами та шукати інші варіанти вирішення проблеми, аніж витрачати чималу суму на судове врегулювання та ризикувати власним майном.

Адвокатське бюро Ольги Петрухіної надасть детальну юридичну консультацію з питань заборгованості, зокрема, вивчивши та оцінивши вашу конкретну ситуацію допоможе зважити всі “за” і “проти” ініціювання справи про неплатоспроможність. Та, за необхідності, надасть кваліфіковану допомогу у складанні заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність.

administrator

Поділитися:

Інші новини