Нові правила щодо отримання суб’єктами господарювання готівки у банках

7 min read

Нові правила вивчення банками клієнтів-суб’єктів господарювання, які отримують готівку для подальшого здійснення готівкових розрахунків

Напевно, багато кого вже спантеличили та стурбували зміни та нововведення, запроваджені Національним Банком України стосовно посилення нагляду за здійсненням готівкових розрахунків та веденням банками касових операцій.

Постановою Правління НБУ № 62 від 18.04.2019 року «Про затвердження Змін до інструкції про ведення касових операцій банками в Україні», були введені нові правила вивчення банками клієнтів-суб’єктів господарювання, які отримують готівку для подальшого здійснення готівкових розрахунків, які почали діяти з 3 червня 2019 року.

НБУ в своїй Постанові вводить обов’язок банків отримувати від клієнтів під час отримання готівки з банку підтверджуючі документи, що є підставою для здійснення подальших готівкових розрахунків. Метою такого нововведення заявлено необхідність спростування або підтвердження здійснення фіктивних фінансових операцій.

Одразу звертаємо увагу на те, що дана вимога про надання банку документів при отримання готівки стосується виключно клієнтів-суб’єктів господарювання, а не звичайних громадян України, які отримують готівку в банку.

Які підтверджуючі документи необхідно надати у банку

Зазначена Постанова НБУ містить перелік таких підтверджуючих документів, які мають надаватися банку.

Серед них зазначені наступні:

  1. Закупівельний акт чи відомість
  2. Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку.
  3. Кредитний договір.
  4. Договори поставки, зберігання, транспортування тощо.

Наголошуємо на тому, що зазначена вимога про надання підтверджуючих документів не містить обмежень по сумі операцій з отримання готівки, а це означає, що суб’єктам господарювання потрібно бути готовими надавати банку за його вимогою документи на будь-яку суму.

Чи поширюється це на ФОПів?

Найбільше питання, що постає в даному контексті, це – чи поширюється ця вимога на фізичних осіб-підприємців, які мають відповідні рахунки в банках та знімають готівкові кошти.

На нашу думку, зазначені зміни стосовно надання ФОПами банку документів при знятті готівкових коштів, на підставі яких здійснюються подальші готівкові розрахунки, стосуються тільки готівки, що буде використовуватись ФОПами у господарських цілях.

Згідно зі статтею 44 Господарського кодексу України, підприємництво здійснюється на основі вільного розпорядження прибутком, що залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом.

Таким чином, ФОП має право вільно користуватися коштами з поточного рахунку ( у тому числі і знімати готівку), що відкрито для здійснення підприємницької діяльності, за умови сплати усіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством, то ж на них ця норма не повинна поширюватись.

Якщо ж деякі банки мають інший підхід до трактування даних вимог Нацбанку, у такому разі ми рекомендуємо наполягати, що дана норма не поширюється на ФОП, які будуть знімати готівку на власні особисті потреби після сплати усіх податків та зборів. Адже це буде прямим обмеженням права особи використовувати свій прибуток, який належним чином задекларований та з якого сплачуються податки.

Якщо вам потрібна консультація юриста – звертайтесь, будемо раді допомогти.

administrator

Поділитися:

Інші новини